DER ER MANGE TEGN PÅ, AT MAN HAR BEHOV FOR BRILLER

 

DER ER MANGE TEGN PÅ, AT MAN HAR BEHOV FOR BRILLER

Synsdefekter

Hver sygdom eller defekt i øjet har sit eget sæt af symptomer. Nogle af symptomerne lægger man mærke til, mens andre udvikles langsomt over tid. Læs mere om forskellige synssymptomer nedenfor.

Øjenrelaterede læseproblemer

Læseproblemer kan være relateret til øjnene, f.eks. nedsat syn eller manglende evne til at fokusere ordentligt. Nogle menneskers øjne har problemer med at "spore" – at bevæge sig på tværs af en side eller skærm for at følge teksten.

 

  • Fokusering: Hvis en persons synssystem ikke fungerer ordentligt, kan synet blive sløret. Det kaldes også "akkommodativ dysfunktion". I så fald kan det være trættende at koncentrere sig om at fokusere på bogstaverne, især for børn.
  • Samarbejde: Musklerne omkring øjnene hjælper dem med at bevæge sig synkront. Hvis de ikke er koordineret ordentligt, kan personen opleve sløret syn og få svært ved at følge teksten. Et dovent øje (amblyopi eller strabismus) kan medføre samarbejdsproblemer, og begge tilstande forekommer primært hos børn.
  • Perifært syn: Nogle mennesker har et begrænset synsfelt, og derfor kan de måske ikke afkode hele ord, fraser eller sætninger. Specialbriller kan udvide synsfeltet.

Sløret syn 

Sløret syn opstår typisk på grund af en øjensygdom eller -defekt, men den underliggende årsag kan også være uden for øjet, fx migræne eller slagtilfælde.

 

  • Nærsynethed: Myopia betyder manglende evne til at fokusere på genstande på lang afstand. Genstandene kan virke slørede. Øvrige symptomer omfatter sammenknibning af øjnene, hovedpine og lysspredning rundt om lyskilder. Det kan nemt behandles med briller eller kontaktlinser.
  • Aldersrelateret langsynethed: Presbyopi skyldes, at den naturlige krystallinse i øjet bliver hårdere. Det bliver svært at fokusere på genstande, der er tæt på. Denne defekt ses ofte hos personer over 40 år, og den stabiliseres typisk omkring 60-årsalderen. Andre symptomer omfatter hovedpine og øjenbelastning. Progressive brilleglas er den bedste løsning.
  • Astigmatisme: En uregelmæssigt formet hornhinde medfører, at visse lysstråler ikke fokuseres direkte på nethinden. Symptomerne på astigmatisme omfatter sløret eller forvrænget syn, øjenbelastning, hovedpine, sammenknibning af øjnene og/eller problemer med at køre bil om natten.

 

Trætte øjne

Tørre øjne (keratokonjunktivitis sicca) er meget udbredt, og det rammer normalt begge øjne. Ud over tørhed og irritation kan man få en sandet fornemmelse i øjnene, eller de kan føles brændende. En let sløring af synet eller øget lysfølsomhed kan også forekomme, især efter læsning i lang tid eller lang tid foran digitale skærme. Læs mere om Essilor Eyezen og Essilor Crizal.

 

 

Øjenbelastning

Meget lang skærmtid kan belaste øjenmusklerne, men trætte øjne kan også skyldes underliggende øjensygdomme og -defekter. Øjenbelastning forekommer ofte efter lang tids læsning eller stirren på digitale skærme. Bestemte lysforhold kan også medføre øjenbelastning. Symptomerne på øjenbelastning omfatter hovedpine, røde/irriterede/tørre øjne og nakke- eller rygsmerter. Hvis øjenbelastningen skyldes digitale skærme, kan regelmæssige pauser hjælpe med til at få øjnene til at slappe af. Se væk fra skærmen hvert 20. minut for at lade øjenmusklerne slappe af. Det får også øjnene til at blinke mere, hvilket kan hjælpe med til at forebygge tørre øjne. Læs mere om Essilor Eyezen brilleglas.

Natteblindhed

 Natteblindhed (nyctalopia) er et udbredt problem, der påvirker evnen til at se om natten. Det kan skyldes en ernæringsmæssig ubalance, en øjensygdom eller -defekt eller en kronisk sygdom. Symptomerne på natteblindhed omfatter dårligt syn i svag belysning, problemer med at se ved bilkørsel i mørke og lang reaktionstid ved skift mellem skarpt lys og forhold med svag belysning. Bilkørsel om natten kan være en stor udfordring på grund af vejbelysningen og forlygterne på den modkørende trafik.

 

 

Nakke- og skuldersmerte

Nakke- og skuldersmerter hænger tæt sammen med øjenproblemer. Muskelspændinger i den øverste del af ryggen eller i nakken og skuldrene kan medføre hovedpine eller synsproblemer, fordi blodgennemstrømningen til øjnene begrænses. Sløret syn, migræne eller opkastning kan følge efter. Læs mere om Essilor Eyezen brilleglas og Essilor Crizal overfladebehandling.

Problemer med at se på lang afstand

 

Nærsynethed resulterer i nedsat synsskarphed på længere afstande. Det kan fx give problemer under bilkørsel. Myopi rammer typisk mennesker, der laver mange aktiviteter tæt på, fx syning eller læsning, som er genetisk disponerede for nærsynethed, som er født for tidligt, eller som har andre øjenrelaterede helbredsproblemer. En person med myopi kan opleve hyppig hovedpine og se lysspredning omkring lyskilder.

 

Problemer med at se på kort afstand

 

Langsynede personer har svært ved at fokusere på genstande tæt på, fx en bog eller mobiltest. Synsstyrken kan testes ved at holde en genstand i strakt arm. I stedet for at bøje sig direkte ind på nethinden fokuseres strålerne bag nethinden, så afstande virker slørede. Almindelige symptomer på hyperopi omfatter sammenknibning af øjnene, øjenbelastning og hovedpine. Personer, som ikke kan fokusere på genstande tæt på, har typisk en af to øjendefekter: langsynethed eller presbyopi. Begge defekter stammer fra en refraktiv fejl, og symptomerne ligner hinanden, men der er også tydelige forskelle

 Essilor Eyezen er enkeltstyrkeglas, der minimerer øjenbelastning og beskytter mod skadeligt blåt lys.

LÆS MERE

Essilor Varilux er det mest avancerede progressive brilleglas på markedet i dag skræddersyet til dine øjne og dit syn.

 Essilor RoadPilot brilleglas med imponerede lyskontrol til kørsel både dag og nat.

LÆS MERE

Med Essilor Eye Protect System kan du beskytte dine øjne mod skadeligt blå-violet lys og skadelige UV-stråler.

LÆS MERE

Hvor?
Find din lokale
Essilor optiker

Find nærmeste optiker